Waarom kiest Alwego voor polypropyleen baden ? Wat zijn de belangrijkste voordelen tov de alternatieven ?

Met polypropyleen kiest Alwego voor duurzaamheid in vele opzichten. Anders dan een betonnen zwembad of alternatieve kunststoffen is polypropyleen recycleerbaar of zelfs herbruikbaar. Polypropyleen is daarnaast een heel sterk materiaal, sterker dan bijvoorbeeld polyethyleen of polyester, maar tegelijk ook beter bestand tegen puntbelasting. Voor uw zwembad passen we 10 mm dik materiaal toe, dat in de massa gekleurd is. Polypropyleen verkleurt nauwelijks met de tijd. Het materiaal is chemisch en biologisch inert. Het oppervlak is niet poreus en daardoor ongevoelig voor osmose, in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen. Osmose is de aantasting van kunststof door water via kleine scheurtjes.

De gladde wanden zijn glad en antibacteriëel. Algen kunnen zich niet hechten. Er is minder chloor nodig om het zwembad te ontsmetten.

Polypropyleenplaten worden aan elkaar gelast op maat van uw zwembad. We spreken dus van een uiterst degelijk industriëel proces van prefabricatie. Voor u betekent het dat we een zwembad op heel korte tijd kunnen plaatsen, maximum enkele dagen.

Uw polypropyleen zwembad is ijzersterk, heeft een strakke en tijdloze look, gaat jarenlang mee en blijft al die tijd mooi. En daaarom kiest Alwego voor dit materiaal.


Vanaf welk budget kan ik bij Alwego terecht voor een zwembad ? Wat is de prijs van een kwaliteitsbad in polypropyleen ?

Eerlijk is eerlijk. Een zwembad in polypropyleen is niet de goedkoopste oplossing. Het budget is een gevolg van de keuze voor duurzaamheid en kwaliteit. De prijs voor uw zwembad hangt natuurlijk af van een aantal factoren en er kunnen keuzes worden gemaakt, maar in het resultaat is er één constante: kwaliteit. Reken voor een compleet zwembad in polypropyleen met randafwerking op een budget tussen de 50.000 en 70.000 Euro, BTW Inclusief. De afmetingen, rolluikkeuze en enkele technische opties zullen in belangrijke mate de eindprijs beïnvloeden.


Welke vaste kosten heb ik jaarlijks aan mijn zwembad ? filteren, verwarmen, waterbehandeling.

Een zwembad is een stevige investering. Daarnaast zijn er nog enkele jaarlijks weerkerende kosten. We ztten de belangrijkste 3 voor u op een rijtje.

Filteren: de waterpomp.

Alwego installeert enkel een frequentiegestuurde pomp. Die verbruikt zo’n 120W, dat is tot 8 keer minder dan een klassieke pomp. De verbruikskosten zullen op jaarbasis niet hoger dan €100,00 oplopen. U bespaart honderden Euro’s.

Bijkomende voordelen: dit type pomp werkt bijzonder stil. Het lage werkregime garandeert een lange levensduur en erg weinig kans op uitval.

Verwarmen: de warmtepomp

Het verwarmen van uw zwembad is veruit de grootste kost op jaarbasis. Afhankelijk van het watervolume, de gewenste temperatuur en de omgevingstemperatuur zal je elektriciteitsrekening wellicht ergens tussen de €800,00 & €1.500,00 landen.

Het is erg belangrijk om een full inverter warmtepomp met ruim vermogen te kiezen. Ze zal minder verbruiken en stiller draaien. Combineer je een warmtepomp met een rolluik met solarlamellen, dan kies je voor de zuinigste installatie.

Lentekriebels gaan vaak gepaard met zwemkriebels. Is er mooi weer in zicht, begin dan een dag op 10 op voorhand je zwembad te verwarmen. De warmtepomp zal (afhankelijk van een aantal factoren) je zwembad à rato van ongeveer 1°C per dag bijwarmen. In deze periode verbruik je het meest.

De omgevingstemperatuur is de belangrijkste parameter voor het verbruik van je warmtepomp. Vermijd verwarmen bij een omgevingstemperatuur lager dan 15°C. Eens je zwembad op temperatuur is, matigt ook het verbruik van je warmtepomp. Die gaat op een lager pitje draaien, al helemaal in combinatie solar lamellen.

 Waterbehandeling: chloor en pH-

Elders in deze rubriek behandelen we de waterbehandeling zelf. Kiest u voor een zoutelectrolyse systeem, dan is uw initiële investering hoger, maar beperkt u de jaarlijkse kosten voor onderhoudsproducten tot zo’n €60.00.

Heeft u gekozen voor een automatische (vloeibare) chloor en pH- toevoeging, dan ligt de investeringskost zo’n €2000,00 lager. Uw jaarlijkse kosten aan onderhoudsproducten liggen in dat geval zo’n €200,00 hoger.

Je zou dus kunnen zeggen dat de terugbetaaltijd van een investering in een automatische zoutelectrolyse zo’n 10 jaar is.


Hoe lang duurt het gemiddeld om een zwembad te plaatsen ?

Doorgaans duurt de plaatsing van een zwembad 3 dagen:

            – dag 1: uitgraven bouwput, betonfundering + chape

            – dag 2: plaatsing zwembadkuip in polypropyleen, technieken, op- en aanvullen

            – dag 3: plaatsing randstenen, afwerking rondom

Er zijn factoren die deze tijd enigszins kunnen verlengen – bijvoorbeeld een bronbemaling om de grondwaterstand te verlagen Dit wordt vooraf uitgebreid met u besproken.


Wat is de beste periode om een zwembad aan te leggen ?

Wij raden aan als het kan je zwembad in het najaar te plaatsen. Tijdens de herfst en de winter is de grondwaterstand het laagst en heb je minder kans op extra kosten om grondwater te verwijderen.

Bovendien heb je dan nog enkele weken / maanden de tijd om de omgevingswerken te (laten) doen  en de tuin de kans te geven om zich te herstellen. Resultaat: een perfect afgewerkte pool area wanneer de lente zich aandient.


Welke voorbereidingen worden van mij als klant verwacht ?

Technische ruimte

Wellicht heeft u een tuinhuis, technische ruimte of pool house waar we de zwembadtechnieken en bediening kunnen centraliseren. We bekijken samen de beste integratie en ook de juiste plaats van uw warmtepomp. De technische ruimte bevindt zich op maximum 10 meter afstand van het zwembad. De technieken worden geplaatst over een breedte van ca. 170cm en een diepte van ca 80cm.

Watertoevoer en -afvoer

Om uw zwembad (aan) te vullen is een leidingwatertoevoer nodig in de technische ruimte. Er is ook een aansluiting op het rioleringsnet nodig, bijvoorbeeld voor wanneer u een zgn. backwash of terugspoeling doet.

Elektriciteit

In de technische ruimte hebben we een 230V elektriciteitsaansluiting nodig en een stroomsterkte van minimum 16A. De elektriciteitskabel heeft 3 geleiders met een sectiedoorsnede van 4mm2.

Toegankelijkheid van de werf

Verder is een goede toegankelijkheid van de site wenselijk. De put wordt uitgegraven met een kraan. Het zwembad zelf wordt af fabriek gemonteerd en met een kraan in de bouwput geplaatst. Een 4 meter brede toegang tot de werf is nodig.


Wat is de gemiddelde levertijd van een zwembad ?

De levertijd van een zwembad hangt af van de seizoensdrukte. In het voorjaar leveren we doorgaans 6 à 8 weken na bestelling, buiten deze periode kan je rekenen  op 3 à 4 weken.


Heb ik een bouwvergunning nodig ?

Meestal heeft u geen bouwvergunning nodig voor de bouw of plaatsing van een zwembad in uw tuin, maar wel in 1 van deze gevallen (belangrijkste vuistregels):

            – u heeft – zwembad inbegrepen – in totaal meer dan 80m2 niet-overdekte constructies in uw tuin (terrassen en betegeling rondom het zwembad inbegrepen)

            – uw zwembad ligt op minder dan 1m afstand van de perceelsgrens

            – uw zwembad ligt meer dan 30m verwijderd van uw achtergevel


Hoeveel maanden per jaar kan ik genieten van mijn zwembad ?

België is de Costa Brava niet, maar we hebben wel technische hulpmiddelen om optimaal en zolang mogelijk van ons zwembad te genieten. Dankzij een goed gedimensioneerde warmtepomp, kan u het zwembadwater al vanaf april verwarmen tot een aangename temperatuur. Midden oktober zit het beste van het zwemseizoen er op.

We zijn een sterke voorstander van een geautomatiseerd rolluik met SOLAR lamellen. De temperatuur onder de lamellen loopt op tot zo’n 50° C en helpt om het energieverbruik van uw warmtepomp laag te houden.


Waterbehandeling: kies ik voor zoutelectrolyse of automatische Chloor/PH dosering ?

De juiste waterbehandeling is essentiëel voor een goede zwemervaring. Chloor is nodig om uw water te ontsmetten en kraakhelder te houden. Dat gebeurt op de meest efficiënte manier in water met de juiste zuurtegraad of pH. De ideale pH waarde van zwembadwater is 7.2, maar die is onderhevig aan schommelingen als gevolg van allerlei externe invloeden, met name regenval of warme temperaturen zijn de belangrijkste.

Alwego kiest systematisch voor één van de volgende systemen voor de beste waterbehandeling: zoutelectrolyse of chloor/PH dosering.

Beide systemen zijn geautomatiseerd en ontzorgen u dus maximaal. Ze corrigeren doorlopend de zuurtegraad pH waar nodig en voegen chloor toe volgens behoefte. 

Zoutelectrolyse is een proces waarbij zout wordt omgezet in Chloor. Eenmaal per jaar verdeel je ongeveer 20kg zout in je zwembad en het zoutelectrolysetoestel doet de rest: pH meting, pH correctie indien nodig en toevoeging van Chloor wanneer nodig. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

            – automatische chloordosering, optimale zuurtegraad.

            – geen chloorgeur

            – het water voelt “zacht” aan

            – hogere initiële investering, maar lagere kosten, ca. 20kg zout à €25.00/jaar en 20L pH- à €35.00/jaar

Chloor/pH dosering heeft hetzelfde doel als de zoutelectrolyse, maar ipv zout om te zetten in chloor, wordt in dit geval direct vloeibare chloor aan het water toegevoegd. Ook dit systeem werkt geheel automatisch en ontzorgend. De belangrijkste verschillen met een zoutelectrolyse:

            – 5 à 10 keer per jaar moet je een nieuwe bidon vloeibare chloor aansluiten, 1 x pH-

            – geen chloorgeur

            – lagere investering, maar hogere kosten, ca. 6 x bidon 20L chloor/jaar à €30/bidon en 20L pH- à €35.00/jaar


Wat maakt Alwego anders ?

Alwego levert en plaatst kwaliteitsbaden in polypropyleen volgens een beproefd concept. Er is veel technische expertise in huis. Het bedrijf bestaat sinds 1983 en wordt geleid door tuinarchitecten met ervaring in de uitvoering van totaalprojecten tuinaanleg, zwembaden en openbaar domein.

Onze bedrijfscultuur is gestoeld op het begrijpen en ontzorgen van onze klanten. Integriteit is een kernwaarde.