Waterbehandelingsystemen

Zoutelectrolyse

Zout (NaCl) wordt opgelost in je zwembadwater en geeft een aangename licht zilte smaak en gevoel aan het water.  Door middel van een electrolysetoestel wordt het zout gesplitst in Natrium (Na) en Chloor (Cl).  Chloor blijft immers de meest efficiënte manier om je zwembad zowel bacterieel als biologisch te ontsmetten.

Ook de zuurtegraad (pH) van het water is een belangrijke factor bij het toepassen van chloor, en dus ook een zoutelektrolyse.  Daarom wordt best meteen een pH-controle en -doseertoestel geïnstalleerd.

Enkel de betere (duurdere) elektrolyse toestellen kunnen volautomatisch en correct het minimale vereiste chloorgehalte meten en regelen. Daardoor ontstaat er geen overdosis. Hierdoor blijft het water toch steeds sprankelend en helder.

Het nadeel van een zoutelektrolyse is dan weer het agressieve karakter van zout. Inox inbouwdelen, trappen, en ook de Inox buismotor van je rolluik kunnen gaan oxideren (roesten)

Koper-Zilver Ionisatie

In het leidingwerk van je filterinstallatie worden sondes met een legering van koper en zilver geïnstalleerd. De sondes worden door middel van veiligheidsspanning onder alternerende elektrische gelijkstroom gebracht.  Op die manier zal het koper en zilver loskomen en zich binden aan verontreiniging in het water.

Meestal kan je op die manier het gebruik van chloor drastisch verminderen maar niet helemaal uitsluiten. Daarom kan je dergelijke toestellen best combineren met bv. een ozonator of een cloor-doseertoestel.  Ook deze sondes verslijten en moeten regelmatig vervangen worden.  Informeer bij je zoektocht steeds naar de kostprijs van de sondes !

Als het toestel niet goed wordt ingesteld, dan kan een groene koper-aanslag ontstaan aan de waterspiegel.  Ook zijn dergelijke toestellen af te raden in zwembaden met pvc liners.  Het koper kan onuitwisbare vlekken veroorzaken in combinatie met schimmels die aan de achterkant van de liner ontstaan.  Fabrieksgarantie op PVC liners vervalt logischerwijze bij toepassing van deze techniek.

Ozonator

Ozon (O3) kan in openlucht niet in deze vorm blijven bestaan.  Het 3e zuurstof atoom zal zich onmiddellijk binden met andere gassen in de lucht.  Door ozon in de leidingen van je zwembadwater te injecteren zal het derde zuurstofatoom zich onmiddellijk binden aan verontreinigingen en op die manier het water extra ontsmetten.

Een Ozonator zal het gebruik van chloor drastisch verminderen, maar nooit 100 % uitsluiten.  Daarom is dit toestel eerder geschikt als aanvulling op een doseertoestel, een koper/zilver-ionisator of een handmatige waterbehandeling.

Ozon is giftig voor de mens als je het direct inademt en mag daarom nooit toegepast worden in binnenzwembaden.  Als je een ozonator installeert zonder een (duur) reactievat, dan kunnen de zuurstofbellen die in het zwembad worden gespoten best een storend lawaai maken.

Automatisch meten en doseren

De zuurtegraad (pH)  en verontreinigingsgraad (Redox) zijn de 2 belangrijkste factoren bij de behandeling van zwembadwater.  Door middel van permanente en gecombineerde metingen van pH- en Redox kan exact bepaald worden welke minimale dosis chloor en/of pH- aan het zwembadwater moet worden toegevoegd.

Vloeibare chloor en pH- hebben de snelste en meest doeltreffende werking en kunnen plotse schommelingen in het zwembadwater in een mum van tijd neutraliseren.  Bovendien gebeurt dit met exacte en minimale dosissen waardoor in het zwembadwater zelfs geen chloor waarneembaar is.  Een goed toestel zoals bv. de PPG Watersens zorgt ervoor dat het zwembadwater zelfs minder chloor bevat dan leidingwater.

Je enige bekommernis bij dergelijke toestellen is uiteraard tijdig de voorraad chloor en pH- te controleren.

Deze toestellen bestaan al jaren en zijn gebaseerd op de beste waterbehandelingstechnieken en zijn bijgevolg ook zeer kwalitatief en betaalbaar